söndag 11 augusti 2019

Cykelvasan 2019 Racereport Nilsson

Någonstans vid Oxberg tog mtbfoto.se denna fina bild

Igår var det uppställning mellan plastbanden igen, tidigt denna gång.
Vi parkerade husbilen väldigt nära starten för cykelvasan nere i Berga by och kl 05:40 var jag ut och placerade cykeln i kön in till fålla 2. Var jag då först undrar ni såklart, fållorna öppnade ju inte förrän 06:45. Nej först var jag inte, en lite skara var till och med morgonpiggare än så!

Valet av cykel för vasan föll såklart på min HardTail, förra året körde jag på FS men bakbromsen på Scott:en körde jag sönder under SM som gick i Ludvika. Har fått hem en ny som ligger och väntar. Att åka FS på Cykelvasan har helt klart sina fördelar, men det har å andra sidan en HT också.
Lite ångest i fållan som vanligt:) Tack för bilden Josefin!
Jag vinkade av Yvonne som startade i damtävlingen kl 07:30, därefter gick jag tillbaka en stund till husbilen innan jag själv skulle ge mig iväg. Innan start hann jag växla ett par ord med några andra från Höganäs ck och fick en bild tagen på mig i fållan strax innan start av Josefin som också skulle cykla.
När vi öste på upp i startbacken tog jag det medvetet lite försiktigt, jag hade ju startat längst fram i fållan och där finns många ben som ofta kan ha lite mer power än jag, åtminstone i just starten. När vi kom över krönet gasade jag rejält för att täppa de luckor jag kunde, farten var hög men det blev väldigt ryckigt och farliga tvärnitar ställde till det för många. I nerförskärningarna en bit innan Mångsbodarna eller om det var på platten, det minns jag ej men farten var riktigt hög var det två som gick ihop och kraschade. Det blev tvärnit för många av oss och tyvärr blev en kille liggande, det såg mycket illa ut.
Foto: happymtb.org

Underlaget var riktigt bra men det stod en envis vind rakt emot så fort landskapet öppnade sig. Detta bidrog till att farten drogs ner, vi hade oxå en kort period med ganska rejält regn, på sin höjd 15min och där såg ingen någonting. Jag kände att mina ben var bra och att jag hade gjort klokt i att inte tokköra i starten. Kunde därför vara med och gasa ett par gånger i de klungor jag befann mig, i övrigt försökte jag hålla mig runt 3-5 man. I backarna kände jag att jag var snäppet starkare än de runt mig men på en bana som denna har man inte direkt mycket att hämta med att gå loss i en backe. Det skulle bara resultera i att man blir ikappåkt lite senare på platten och rejält ifrånkörd ensam och trött. Kul var också att jag körde stora delar av andra halvan av loppet tillsammans med två kompisar, två stycken Jonas:ar. Bra jobbat grabbar och riktigt trevligt att råkas!

Efter den där regnskuren kom vi ganska snart in i den dammtorra och snabbåkta skogen runt Eldris, åter igen blev sikten noll och allt satte sig som ett lager mjöl över allt. Här gick också farten i klungan ner såpass ibland att man började vråla på de där framme att öka. Ungefär här fattade jag att det inte skulle gå att komma under 3 timmar i år. Vi hade haft för många incidenter, några vurpor, motvind etc men om man bara gasat jämt in från Eldris hade det gått. Själv var det inte där jag hade mitt fokus, i en kontroll lite tidigare hade jag hört vilken placering jag hade och jag körde istället och tänkte på att inte bli omåkt. Vi hann med en sista cykelsallad på bron vid Zorn-museét precis vid målrakan bara för att krångla lite, blev lite dramatik och vi förlorade ytterligare några sekunder men jag körde i mål topp 200 på placering 184, tiden blev 3:00.43.

Nybadade påväg tillbaka till sälen

Snittpuls 85%hrmax


//Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar