lördag 29 oktober 2016

Provkört Garmins FTP-test

Här hemma har vi övat på vinterlördag kan man säga. Vi körde en lååångfrulle, började tidigt så det sabbade inte dagen direkt. Där efter blev det allvar för mig, det vankades FTP-test.

Jag har ju sett att i min garmin 520 finns ett färdigt test att bara trycka igång, tänkte att det kunde ju vara spännande att se hur dom på detta stora amerikanska jätteföretag tänkt sig att räkna ut min Functional Threshold Power annorlunda än jag själv gjort tidigare.

Sagt och gjort, jag drog igång och det hela började med 20 min uppvärmning. Därefter kom en överraskning jag inte var beredd på. Det skulle gasas på i zon 6 under 5min, kraftzon då alltså. Eftersom att jag inte hade en aning om var min zon 6 låg så var det bara att ösa i vikt efter vikt i korgen på vår monark 874. Det slutade med att jag såklart kastat i för mycket vikter och fick börja plocka av, allt detta medan min puls gick i taket och allt blev helfel. 5 min testet visade sig senare var någon sorts maxtest man bakat in före det riktiga FTP-testet. Under dessa minuter fick jag både meddelande om power too low och power too high. Nästa gång ska jag vara lite bättre förberedd...

Efter det skulle det åkas 10 min i kraftzon 2, lite lättare att hitta rätt kan jag säga då paniken inte ligger lika nära. Där efter kom det som jag är van vid, alltså 20min hårdkörning. Kan tyckas lite taskigt när man slösat en del energi i zon 6 redan, men det gick väl under omsändigheterna bra även om det finns vissa önskemål om att bli bättre från min sida! Inte var dom klara där heller, efter 20 minst sagt slitiga minuter så skulle jag få den äran att köra 10 min till i kraftzon 2. Först efter det fick jag lov att rulla ur så länge jag jag ville.När jag sedan kontrollräknade vad garmin skulle ha för hokuspokusformel till allt detta var det bara de 20 minuterna -5% precis som vanligt, tack tack för ett jävulskt träningspass. Men jag hade nog presterat ett högre värde för FTP om jag gjort som jag brukar, värm upp ordentligt och åk sedan 20 min allt vad du kan. Dra sedan av 5% och du har ditt FTP.

Yvonne började också på ett försök till detta test men hon avbröt efter de där 5min i zon 6 som hon inte lyckades fixa. Istället körde hon sina "egna" 20min och det gick alldeles utmärkt. Det är ju trevligare att titta på henne än på mig, så därför en bild på henne :)

Uppvärmning


//Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar