onsdag 19 oktober 2016

Cykling på Fuerteventura 2016

I'm back! Det var ju evigheter sen jag skrev något här i bloggen, får ta igen det nu. Ska se vad jag kan skriva ihop om min vecka på Fuerteventura.Tidigt söndagmorgon för lite mer än en vecka sen flög jag från Kastrup, tillsammans med ett gäng från trakten, till Playitas Resort. Egentligen hade jag tänkt ta med min egen cykel, men det blev lite bökigt med olika flygbolag på dit- och hemresan och Andreas hade behövt köra mig till flyget med allt vad det innebär med dubbla broavgifter mm. Istället valde jag att hyra cykel för sex dagar, måndag-lördag. Jag hyrde cykel där förra året och visste att de hade min storlek, annars hade det ju varit dumt. En Cervelo R3 valde jag och den funkade kanonbra.

Jag var lite orolig för att sticka ut och cykla helt ensam eftersom jag inte hittar på ön. Förra året hade jag sällskap de gånger jag cyklade. Jag hade iallafall laddat ner fjolårets turer i min Garmin och kunde följa spåret riktigt bra. Hämtade ut cykeln kl. 8 på måndagen och stack ut på en första testrunda.


Lite drygt 36km mätte sträckan och 305 höjdmeter. Istället för att köra raka vägen tillbaka till Playitas svängde jag ner till byn Gran Tarajal och tog en bananpaus.Förra året påbörjade jag cyklingen ensam men vände om när det blev 90-väg, här hemma är man liksom inte van vid att cykla i sådan trafik. På Fuerteventura är det inga som helst problem. Det är lite trafik och bilisterna visar stor hänsyn, det sitter skyltar längs vissa vägsträckor om att hålla avstånd på 1.5m till cyklister vid omkörning. På de lite större vägarna, som tex. FV-2 som jag cyklade en bit på här, var det en del trafik men längs småvägarna var det i stort sett inga bilar alls.

Medan jag satt där i Gran Tarajal och käkade banan bestämde jag mig för att köra en del av den långa guidade turen jag körde förra året. Det blev 44.9km och 604 höjdmeter, med bland annat en stigning som pågår 3km. Jag stannade på toppen och det var ju lockande att susa ner till Pájara men det hade blivit tufft att kämpa sig upp igen. Istället vände jag och susade nerför samma väg jag kom. Totalt cyklade jag lite mer än 80km och 900 höjdmeter denna dag.Lyxade till det med lite återhämtning i solstolen en stund innan det var dags för buffé på kvällen, den maten var ingen höjdare direkt men frukosten var desto bättre. För ovanlighetens skull var jag alltid hungrig på morgonen och unnade mig långfrulle nästan varje dag. (kan förstås bero på att kvällsmaten var sisådär.)

Först på plats! Lite ägg o bacon på det så man orkar en dag i sadeln.
Redo!
Cykeldag nr.2 tog jag mig an toppturen upp till de två kungarna ovanför Betancuria. Jag började alltså samma väg som jag körde dagen innan och fortsatte sedan upp till den högsta punkten på ön som har asfalterad väg. Sedan ner via Antigua och tillbaka till Tuineje, där jag tidigare svängde av mot Pájara. Nu fortsatte jag raka spåret längs FV-4 ner till avfarten mot Playitas. Hela vägen från Antigua är det fin nedförsåka och riktigt roligt att mata på!Enligt "guideboken" ska den här rutten vara 84km, men jag kanske genade någonstans för jag fick ihop 82.9 :) Antalet höjdmeter landade på 1236. Jag kan inte skryta med någon hög hastighet så turen tog mig 3h50min (cyklad tid). Jag gjorde inga längre stopp, stannade bara för att titta på utsikten på två ställen. Jag var riktigt mör och tom på energi när jag kom tillbaka.  Fick i mig en cola, några chips och en snickers innan jag orkade masa mig ut från hotellet igen.

Nästa dag fick jag med mig två andra tjejer och vi körde en fikatur upp till Tuineje via Juan Gopar och hem längs FV-4. Det var verkligen kul med sällskap! Vi cyklade 41.4km och 455 höjdmeter.Efter lite letande hittade vi tillslut ett trevligt fik precis längs med vägen tillbaka.


Gabi hade hyrt sin cykel för två dagar så vi cyklade tillsammans även dagen efter. Då körde vi tvärs över ön till byn Ajuy. Uppför förbi Tuineje, vidare ner genom Pájara och sedan hela vägen ner till Ajuy. Vi hade kraftig motvind hela vägen dit, vilket lönade sig när vi vände tillbaka samma väg och fick vinden i ryggen - perfekt när man ska hemåt! Vi stannade och åt lunch nere vid strandkanten i Ajuy.


Inget fel på värmen inte.
Mot bättre vetande beställde vi det kyparen rekommenderade... en hel fisk tydligen. Såg helt galen ut och inte var det gott heller.


Cafe con leche

"BONKA"  :)

AfterBike på Beach baren

Det fick bli något av en vilodag efter detta (tänkte jag) Jag rullade iväg lite tidigare än vanligt, körde en runda som inte var så jättekuperad och på lätta växlar för benen var helt tomma. Det visade sig när Garmin laddat in rundan på Strava att det ändå var 437 höjdmeter och nästan 43km, så tydligen var det några backar ändå. Jag var tillbaka vid halv 11 och eftersom jag hade gott om tid hängde jag med de andra på ett HIT-pass, det vill säga HögIntensivTräning... Sen drogs jag med på Zumba också och det var ju totalt helt omöjligt att koordinera armar och ben. Så mycket för den vilodagen.
Min sista cykeldag dristade jag mig till att köra söderut på ön. Nya vägar för mig och det blev en hel del stopp för att kolla kartan med utritade cykelrutter och jämföra med kartan i telefonen. Kartan med rutterna var ju inte den allra bästa om man verkligen vill veta exakt hur man ska cykla. Till exempel ser man inte att det kan vara flera olika vägar som går parallellt bredvid varandra, vilket ledde till att jag helt plötsligt hamnade på en jättestor väg med räcken och flera filer. Jag stannade såklart direkt, tog fram telefonen och såg att det gick mindre vägar vid sidan av. Fick vända och klättra över några räcken. Som tur var var det väldigt lite trafik. Resten av turen gick fint om än ytterligare några stopp för att kolla läget.


Vid Oasis Park i LaLajita

Cykla och fota samtidigt, inte min starkaste sida.
 Slutcyklat för den här gången och jag är jättenöjd. Fick till cykling alla dagar jag hade hyrcykeln och vågade mig ut på nya vägar på egen hand. Nu några bilder som inte är cykelrelaterade:

 //Y

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar