tisdag 30 augusti 2016

Det där med effektmätare

Spara i din Garmin annars har du inte cyklat...


Fortsatt blåsigt, jag kom hem från jobb idag med enbart kontorsstolssittande + 2tim bilkörning i benen och i det närmaste migränhuvudvärk.

Jag och säkert också ni vet att det finns såklart ingen bättre medicin för sådant än en cykeltur. Jag hade inte så mycket tid och jag vill heller inte belasta mitt knä under så lång tid ännu så det blev min snabbrunda/kontrollrunda "Kullahalvön runt". Den är lagom lång för att inte slita för länge på knäleden men lite kuperad och ger både med och motvind, perfekt idag. Knäet klarade sig fortsatt bra, kom nästan hela vägen hem innan jag började känna av det. Idag visade min p2m på 51% för vänsterbenet och det tenderar jag att ha ibland utan ett skadat högerben så det är på rätt spår nu. För en vecka sedan kunde jag ligga på v55%-h45%.

Det är ju lite intressant det där, ganska många åker idag runt med effektmätare som endast ger effekten för vänsterbenet. Om man då tänker på att det inte alls är ovanligt att man är starkare i det ena benet (som jag tex, ofta 51% på vänster) så blir följden den att effektmätaren ger förutom sin egen felmarginal på säg  ±2% en osäkerhet då den inte vet om värdet den erhåller är större eller mindre än det som högerbenet skulle levererat, istället multiplicerar den det givna värdet med 2. Med andra ord är det många som åker runt och inte riktigt vet var deras FTP eller kraftzoner riktigt ligger, men utan att veta om det sas.

Huvudvärken borta.
//Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar