måndag 3 augusti 2015

Grenserittet 2015 RaceReport

"Aha hur går det för dig då" Nilsson småpratar lite i klungan, få svar...


I fredags packade vi in cyklar och oss själva i Caddyn och drog iväg till Halden i Norge. Vid Fredrikstens fästning mötte vi upp hela gänget som var där för att köra Grenserittet dagen efter. Där fick vi oss god mat och trevligt sällskap i Vip-tältet tillsammans med sportchef Michael Johansson och VD Thor Fagereng som arrangerar loppet. Hämtade också nummerlapparna som var försedda med namn, trevlig detalj!Bra laddade körde vi sedan tillbaka till Strömstad där vi hyrde stuga 10-15 minuter från startområdet. Eftersom jag och Andreas inte hade någon seeding hamnade vi i startfållor långt bak, jag i 25 och A i 30 som var den allra sista fållan. Det var ju helt klart skönt på morgonen för vi behövde inte vara på plats förrän efter klockan 10.

Det var samling till fållorna på ett grönområde med gott om toaletter. Därifrån slussades vi i gångfart till nästa ställe där sedan starten gick klockan 10:45 för min startgrupp och även där fanns toaletter. Varför observerade vi nu detta med toamöjligheter? Jo, Andreas led av riktigt dålig mage och satt ända fram till minuten innan start på dass, han har haft diarré fram tills idag. Inte direkt den bästa uppladdningen...

Från starten rullade vi sedan sakta genom centrum och när vi släpptes startade också tidtagningen. Jag tyckte väl inte att tempot ökade nämnvärt och var lite förvånad över det. Vi hade inte läst på speciellt mycket om loppet, men vi fick höra att under den första halvan avverkas det flest höjdmeter. Jag tänkte att det kanske var klokt att bara åka med i gruppens tempo, hade heller ingen speciell tid jag ville ta eftersom vi inte kört loppet tidigare.

Ingen uppvärmning gjorde att det sved lite i benen i den första uppförsbacken, sen flöt det på riktigt bra och jag ökade farten och körde om många. Var tvungen att stanna och kissa rätt så tidigt i loppet, hade egentligen behövt det innan start men det hanns inte med, tänkte att det var lika bra att göra det tidigt så inte benen skulle bli alltför stumma vid ett stopp senare. Det var mycket orutinerat av mig att köra iväg kissnödig, har aldrig hänt tidigare riktigt klantigt. Kan ha att göra med att jag inte direkt kände av några tävlingnerver, annars brukar jag springa på toa flera gånger utan att egentligen behöva det och sedan under loppet stänger kroppen av sådana funktioner.
När man startar i en fålla långt bak är det åkare av mycket blandad kapacitet vilket gör att det är svårt att hitta någon att köra med. Jag körde mycket själv och hakade emellanåt på någon som höll bra tempo. Det som däremot är bra är ju att det alltid är kul att köra om folk, det ger ju lite egoboost!

Efter bytet till sommarkuddar i hjälmen sitter den inte riktigt fast i hög fart:)


Hur var banan då? Den mäter dryga 80km och har ca 1200 höjdmeter. Vi hade sedan tidigare förstått att den var relativt lättåkt fast med rätt många höjdmeter. Vi har hört Fredrik Eriksson säga att den är som en rolig Cykelvasa, det vill vi skriva under på. Mer skogsterräng med partier av rötter, lera, berghällar fast utan att vara tekniskt svårt. Det var lätt att köra om och längs större delen var det dubbelspårigt. Det var verkligen ett jättefint lopp och fantastiskt bra arrangemang! Det var mycket folk utmed spåret och de var inte sena att heja på och ropa ens namn eftersom det stod på nrlappen - "Bra driv uppför Yvonne!" fick jag tex höra:)

Jag kunde köra hela loppet utan att krokna och hade till och med krafter kvar att köra om folk hela vägen upp till mål. Kom i mål på tiden 3:43 och är helnöjd över det! Andreas körde in på 3:26 med ett leende på läpparna.

En liten recension på loppet:
På plussidan:
 • Bra spår som lämpade sig för så många deltagare.
 • Aktiva flaggvakter, ordentligt uppmärkt och bra varningsskyltar.
 • Namn på nummerlappen, kul detalj.
 • Bra, varm mat efter målgång och en vattenflaska till varje deltagare (inte bara en liten pappmugg som det oftast brukar vara på andra lopp.)
 • Perfekt väder:)
 • Bra stämning i spåret och mycket publik.
 • Coca-Colastation 4km innan mål, tack för den boosten!
 • Någon hade också satt upp en dusch man kunde cykla igenom som vissa av oss gärna skulle kört igenom två gånger.
På minussidan:
 • Grenserittets hemsida, mycket rörig.
 • Såg många deltagare som kastade sina tomma energiförpackningar rakt ut i naturen, dålig stil. Arrangörerna verkar dock ha försökt jobba med det genom att tex skicka med klistermärken till alla deltagare att sätta på sina gels osv för att sedan kasta i soptunnorna och vara med i utlottningar.
 • Lite för få depåer, bara tre stycken. Dessutom var det väldigt trångt vid depåerna. Borde arrangeras om med fil för de som inte vill stanna. Andreas fick till och med kliva av cykeln för att vänta på dom som stod i vägen.
 • För få kilometermarkörer till mål, endast en var 10:e km. Hade känts lättare med var 5:e km efter halva loppet. 
Uppställning dagen innan loppet. Lånat bilden av Bitte Håf.

Vi hade en riktigt bra, rolig och jobbig helg mellan Strömstad och Halden. Med ganska stor säkerhet kommer vi tillbaka igen nästa år!

//Y
1 kommentar:

 1. Näste år tager vi alle til Birken okay??
  Kim

  SvaraRadera