torsdag 19 februari 2015

Två säsonger med en testcykel, fortfarande lika nöjd

Det blir helt klart en hel del källarträning här hemma, tror inte att någon har kunnat undgå det. Tidigare år använde vi oss av en trainer, en Tacx fortius. På den går det att programmera in hur man vill att träningspasset ska se ut, alltså tex. vilken typ av intervaller man tänkt köra och på vilket motstånd. Tacxen håller sedan motståndet oberoende av vilken kadens man håller (med viss fördröjning).

Nu har vi en Monark 874E testcykel och trainern är faktiskt nerplockad. Kanske kan det låta märkligt men jag upplever att Monarken ger bättre cykelkänsla än vår Tacx, trots att det då är min egen cykel som sitter på den. Jag trivs betydligt mer att träna på testcykeln än på trainern.

Monarken är en enkel maskin, bara att lägga på vikt och trampa med den kadens du väljer. Den är varvtalsberoende, känner man att man kan öka några watt är det "bara" att köra med en högre kadens. Likväl går det ju inte för sig att tröttna och gå ner i kadens, då sjunker watten också... Sist men inte mins får man sig en liten knäck när man byter från trainer till Monark - helt plötsligt kör man inte på samma höga watt längre...

Eftersom det såklart inte går att förprogrammera testcykeln använder jag istället appar i mobilen till att sy ihop intervallerna. Jag har två stycken som jag tycker funkar bra, en enbart för Tabataintervaller och en där man själv lägger in sina siffror.


Tabata Timer kort och gott och till de andra intervallerna Exercise Timer, enkelt och smidigt.

//Y

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar