onsdag 15 oktober 2014

Monark 874E + kadensmätare = mer exakt träning?

Som jag skrev igår så monterade jag på en kadensmätare på vår Monark. Grunden till det är egentligen att jag är mänsklig, jag förskönar siffror för mig själv. Det är ju ingen annan än jag själv som ser dom och om jag visar för någon annan så är det ändå inget man på något enkelt sätt kan jämföra med vad någon annan kör pga diverse faktorer.

Detta är då vad jag skulle beskriva som korkat eftersom när jag sedan tänker mig att öka någon enstaka Watt eftersom jag fixade det bra förra gången, ja då blir man ju liksom lite besviken :) då ökningen i själva verket kanske är uppemot tio Watt. En sådan ökning kan låta obetydlig men det är inte fallet när man sitter på cykeln och är nära att ge upp…


Det här är inget faktablad att lita på, endast mina tankar och "experiment". Alltså får ni ta det med en nypa salt, rätta mig om jag är ute och cyklar (hmm), tillrättavisa mig, komma med tips eller flina åt mig i tysthet...

Jag dammsög internet ett tag och hittade en text som Erik Wickstöm skrivit för länge sedan. Han hade en vän som trixat till en formel för att räkna om "kaloriräknaren" på Monarken till snittwatt med hjälp av cyklad tid och en koefficient.

Skärmdump från Erik Wickströms blogg


Jag tänker mig att detta är något man kan använda sig utav då och då för att testa sig lite och lättare hålla koll om man faktist blivit bättre eller om det är hybris i kombination med en bra dag:) Det går ju inte att hålla på såhär varje träning eftersom att man måste anteckna antalet kalorier för varje intervall.

Den andra varianten är att beräkna snittwatten genom kadensmätarens medelkadensvärde, då blir det dock till att införskaffa en bättre mjukvara än garminconnect. Där går det nämligen inte att få ut medelkadensvärdet på en viss tidsperiod i träningspasset. Vid längre intervaller eller annan träning med ett jämnt motstånd är det däremot en baggis med båda metoderna.

//Nilsson

12 kommentarer:

 1. Jag brukar ta en lap-time på intervallen, så får man en snittkadens på intervallen om man valt att visa det datafältet.

  SvaraRadera
 2. Nilsson The Summit MTB16 oktober 2014 07:23

  Varför har jag inte tänkt på det..!? Bra tips, nollas medelkadensen för varje varv. Måste man göra tex 4x4 som en bana i Edgen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kadensen nollas efter varje varv, så du ser hela tiden vilken snittkadens du har på intervallen. Jag har en xls-fil som visar vilken effekt som en viss kadens och vikt i viktkorgen ger.

   Radera
  2. Nilsson The Summit MTB16 oktober 2014 14:14

   Då är det ju en mycket bra lösning, tack! Bara att skapa ett par banor med lämplig tid då?! Ska testa...

   Radera
  3. Jag gör inga banor, trycker bara på laptimeknappen när jag startar intervallen och sedan en gång till när den tar slut. Men det hade varit smidigt att slippa trycka, kan man skapa banor som är tidsbaserade på edge 500?

   Radera
  4. Nilsson The Summit MTB16 oktober 2014 16:41

   Jag vet faktiskt inte, jag ska undersöka saken men som du gör är väl ganska bra. Använder du dig av denna princip på monarken?

   Radera
  5. Japp. Jag är nu ägare av två Monarker, en med pendel och en med viktkorg:) lätt att bli beroende av dessa maskiner...

   Radera
  6. Nilsson The Summit MTB16 oktober 2014 19:57

   Haha och folk tycker att vi är nördiga med en TACX fortius och en Monark :)

   Radera
 • Den där kaloriformeln kan ju bli lite spännande. Det är ju helt avhängigt hur kalorimätaren räknar. Min Edge 705 räknar tex jättehögt medan min Forerunner räknar väldigt konservativt.

  SvaraRadera
 • Nilsson The Summit MTB16 oktober 2014 12:37

  Formeln är gjord för just för en monark och stämmer faktiskt riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det finns en mätare på Monarken?

   Radera
  2. Nilsson The Summit MTB16 oktober 2014 13:05

   Ja precis Hasse, man kan växla mellan att se Watt eller kalorier. Som du säger så skiljer sig olika apparater åt ganska rejält...

   Radera