onsdag 12 mars 2014

Jag och min cykel, vi låter lika illa

 Under helgen som gick började jag känna av min hals på FEL sätt, tänkte smart och tog det lugnt. När Y stack iväg upp på Berget stannade jag hemma och monterade ihop 29:an som jag haft nedmonterad under vintern. Gaffeln har varit på service och jag har kört på 26"arn istället. Man har ju inte plats till alla cyklar så tjugonian har fått vila...

När jag fettat in allt och skruvat ihop så måste jag säga att jag fick vårkänslor på riktigt, totalt cykelsug! Rullade den lite på gården och fick höra ett jäkla liv (läs oljud) från bromsarna.

Cykelmekande har jag inget emot och brukar reda ut det mesta men skrikande bromsar har jag inga varma känslor för, det kan vara riktigt klurigt!
Nu har jag ju som sagt varit krasslig själv och har därför inte haft möjlighet att köra en rejäl runda och bromsa ur cykeln ordentligt, det kan ju faktiskt lösa problemet. Testade att hälla vatten på bromsarna och då tystnar det mycket men inte helt. Jag ska ge mig till tåls och inte svära högt på direkten, vara iskall och vänta tills jag varit ute och kört...

Just nu låter alltså bromsarna på cykeln lika illa som min hals, men det är nog bara jag som fått feber som bonus.

//Nilsson

9 kommentarer:

 1. Har du centrerat oket? Det brukar ställa med en del oljud om det sitter lite snett. Samma som om inte hjulen sitter riktigt rätt i ramen.

  SvaraRadera
 2. Nilsson The Summit MTB12 mars 2014 12:59

  Önskar att jag kunde säga nej men jag har försökt med det. Har genomgående axlar så Hjulen kan inte heller hamna snett, det låter från båda... Även om jag bara rullar hjulen sakta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. A just det. Du har ju 15mm.
   Tvätta skivor och belägg med alkohol? Har hört att det brukar kunna funka?

   Radera
  2. Nilsson The Summit MTB12 mars 2014 13:06

   Ja jag har funderat på det, Bräkleen har man ju också hört... Men frågan är om man inte ska vänta tills man varit ute och kört på lite.

   Radera
  3. Jo det kan ju ge sig efter lite nötning.

   Radera
 • Kan vara oljan som expanderar lite. Mina avid 5 gjorde likadant. Jag öppnade bleedventilen uppe på handtaget och då rann det ut ngr droppar olja o sen gick oken ut lite från skivan och allt funkade som det skulle igen. Vet inte hur det är med dina xtr men för avid är det visst ett känt fenomen när bromsarna är oanvända under ett längre tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nilsson The Summit MTB12 mars 2014 14:41

   Tack, det ska kollas upp. Dock går bromsbeläggen inte emot skivorna men jag ska undersöka!

   Radera