lördag 5 oktober 2013

Första test 650B

Nu har jag cyklat en första testrunda på cykeln jag fått låna, en Scott Scale 735 650B. Här kommer ett första utlåtande. För en som tidigare bara kört 26" mtb var det här verkligen en riktigt positiv upplevelse!


Det här testet är på inga sätt vetenskapligt utfört. Det bygger endast på mina erfarenheter från min cykel som har 26"hjul och hur jag upplevde känslan att cykla med lite större hjul, 650B.

Förutom hjulstorleken skiljer sig cyklarna även i vikt, min Cube väger knappt 9kg och Scotten 11,2. Scottcykeln har också ett väldigt brett styre, 72 cm, vilket inte alls passar mig och det gav en något sämre sittställning för mig.

Vad är då skillnaden jämfört med en 26a?
 • Jag tycker att den här cykeln känns mycket mer stabil, inte lika nervös som 26an. Det gäller både på platten på transportsträckor och i terrängen. (Ibland kör jag även med en 26"cykel som är ännu tyngre och den upplevs heller inte så stabil, så jag anser inte att det beror på viktskillnaden.) 
 • Scotten rullar också avsevärt mycket smidigare över lite stökigare partier med stenar och rötter. 
 • Nerför gav den ett lugnare och mycket stabilt intryck och jag upplevde att jag vågade köra snabbare och behövde inte välja spår lika noga.
 • Jag är också mycket positivt överraskad över hur den klarade av branta klättringar. Jag klarade med lätthet partier som jag i vanliga fall brukar ha svårigheter med. Vid något tillfälle när det var riktigt brant och rotig hinderbana lättade framhjulet lite, men det händer iofs även med min Cube ibland.
Vår medcyklist, Linus, hade lite av en motsatt upplevelse. Han cyklar i vanliga fall 29" och körde idag en exakt likadan cykel som jag. Han tyckte att 650B var bra men nervösare och stoppade upp mer vid hinder. Uppför tyckte han däremot att den var jättebra. 

Den här första testrundan avslutades sen med en genomslagspunka! Det var inte jag för jag har kört försiktigt :)Ingen av oss hade slang med så det fick bli till att ringa efter servicebilen...


Imorgon blir det test nr 2, då kör vi kurvtagning och flowig stig!

//Y

2 kommentarer:

 1. Intressant! Kul med test och rapport. :) Kör själv på en 26" och tänkte uppgradera till en 27,5" nästa år. Är bara 158 cm lång så en 29" är för stort för mig. Hur lång är du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yvonne The Summit MTB5 oktober 2013 20:47

   Hej Dessi! Jag är faktiskt ännu kortare, 153 cm :) Jag tänker också precis som du att 29" är för stort, men får jag chansen att prova en riktigt liten ram så gör jag det gärna. Men då är det bra och lätta hjul som gäller annars går det nog bort helt. Som det känns nu verkar ju 27,5 helrätt!

   Radera